In 2013, na enkele vakanties doorgebracht te hebben in de Harz, besloten wij dat wij wilden emigreren naar de Harz.
De natuur, ruimte, cultuur en de vriendelijkheid van de bewoners waren voor ons doorslaggevende argumenten.

Het was onze wens om in de Harz een pension of hotel te beginnen.

We zijn vervolgens gaan zoeken en bezichtigen, soms meerdere keren per jaar! Telkens 500 kilometer heen en 500 kilometer weer terug, ergens overnachten en eten. En telkens liep het op een teleurstelling uit: de foto's van de makelaar kwamen niet overeen met de werkelijkheid, het lieve dorpje bleek een stinkende industrie te hebben of zo veel leegstand dat het wel een spookstad leek.

Financiële plaatje

Daarnaast bleek ook het ontbreken van voldoende eigen geld een probleem op zich: als je in Nederland ander werk hebt dan dat je in de Harz wilt gaan doen, moet je bij veel banken (zo niet alle) minimaal 20% tot 40% eigen geld meebrengen. Wij hadden beiden een baan in de ICT en niet voldoende eigen geld. Kopen zat er dus op dat moment voor ons niet in.

Pachten of kopen

Maar ja, we wilden heel graag emigreren naar de Harz en zagen eind 2015 onze kans schoon toen Pension Haus Christa in Braunlage te pacht werd aangeboden.
Dan zouden we immers minder eigen geld nodig hebben en hadden we toch de mogelijkheid om voet aan de grond te krijgen in de Harz en vandaar uit zouden we wel verder zien.
Na contact opgenomen te hebben met de makelaar en 2 bezichtigingen te hebben gedaan, zijn we in april 2016 gestart met het pension.
Nu, 3 jaar later, hebben we het pension gekocht en zijn we de trotse eigenaren van Pension Haus Christa.

Conclusie:

  • voor het pachten van een bedrijfspand, heb je minder eigen geld nodig.
    Nadeel is wel dat er over het algemeen minder panden te pacht worden aangeboden dan dat er te koop staan.
  • voor het kopen van een bedrijfspand, heb je 20% tot 40% eigen geld nodig.
    Voordeel is dat er veel bedrijfspanden te koop worden aangeboden.