De Harz is bij veel Nederlanders nog onbekend. Wat op zich niet gek is, want de eerste "bergen" die de Nederlanders zien, net over de grens, liggen in het Sauerland met de bekende plaatsen Winterberg en Willingen.

Maar wist je dat je ook in de Harz prima kunt skiën (alpineskiën en langlaufen) op de vele pistes en loipes in de winter, je op veel plekken kunt downhill-mountainbiken, er veel locaties in de Harz op de Wereld-Erfgoedlijst staan en een bezichtiging meer dan waard zijn, je heerlijk kunt wandelen door de uitgestrekte bossen en langs prachtige (stuw)meren, je bijzondere flora en fauna hebt (o.a. komt de lynx hier in het wild voor) en de oude zilvermijnen uitnodigen voor een spannende ontdekkingstocht? Kortom: het hele jaar door valt er veel te beleven in de Harz!

Een overzicht van de kaart van de Harz.

Betaalbaar

Een voordeel van de Harz is dat het hier qua huizenmarkt nog betaalbaar is: voor een appartement betaal je (afhankelijk van de grootte en locatie) tussen de € 15.000,= en € 250.000,=. De duurdere appartementen zijn vooral te vinden in de grotere steden. Maar ook bedrijfspanden, zoals hotels, pensions en vakantiewoningen zijn vaak nog betaalbaar.

Plaatsen

In de Harz zijn verschillende soorten steden te vinden: van Bad Harzburg (bijna 22.000 inwoners) met de kuuroorden en Goslar (bijna 42.000 inwoners) met de prachtige vakwerkhuizen tot Braunlage (bijna 5.000 inwoners) met het bekende skigebied op de Wurmberg en de prachtige ligging in de bergen.
Waar je je wilt gaan vestigen, is afhankelijk van het doel van de emigratie.